
Ik ben gek op Pepesan. Dat is een Indonesisch gerecht met gestoomde makreel in een kruidige saus. Bij de supermarkt kun je alleen gerookte makreel kopen. Ik heb dit een keer geprobeerd en was verkocht. Deze Nederlandse variant op Pepesan is een prima alternatief. En daarnaast lekker snel klaar. Onderstaande hoeveelheid is voor 4 personen.
Ingrediënten
- 2 gerookte makrelen
- 2 teentjes knoflook
- 2 rode uien
- 2 rode pepers
- 1 theelepel laos
- 2 theelepels kurkuma
- 3 theelepels serehpoeder
- Citroenblaadjes
- Limoensap (ca. 2 eetlepels)
- Ketjap (ca. 2 eetlepels)
- Vissaus (ca. 1 eetlepel)
- Zout en peper
Bereiding Pepesan
Maak de makreel schoon en zet deze afgedekt met aluminiumfolie in de oven. Zo kan de vis vast opwarmen.
Doe de knoflook, uien, pepers en kruiden in de keukenmachine en maak hier een boemboe van. Fruit de boemboe een paar minuten aan in olijfolie. Voeg de limoensap, ketjap en vissaus toe. Breng op smaak met zout en peper. (De saus kun je eventueel verdunnen met kokosmelk of tomatenpuree met water. Uiteraard heeft dit effect op de smaak. Varieer gerust! Dat is juist het leuke aan koken.)
Haal de makreel uit de oven en verdeel de saus over de vis. Schep de vis één keer om maar doe dit voorzichtig, anders valt de vis te veel uit elkaar. Laat het gerecht nog 10 minuten afgedekt doorwarmen in de oven. Lekker met rijst, komkommer en verse koriander. Enjoy!
Aanbevolen recepten
Deze soep kun je van te voren klaar maken en dan wordt hij zelfs nog lekkerder. Ideaal als je gasten...
Een snelle rode curry met frisse smaken van gember, basilicum, koriander en selderij.
Een frisgeurige gele kerrie rijst met koriander en pulled chicken. Heerlijk met een gebakken eitje e...