soto-ajam-boemboe-maken
1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1 reviews, gemiddel: 5,00 van 5)
Loading...

Onderstaand recept voor Soto Ajam is ongeveer voor vier personen.

Ingrediënten soep

  • 4 kippenpoten
  • 2 bouillonblokjes kip
  • 3 sereh stengels, in stukken gesneden
  • 10 limoenblaadjes djerek purut
  • 5 daun salamblaadjes (eventueel, als je ze niet hebt is niet zo erg)
  • 1 stukje verse gember, geschild
  • sap van 1 limoen
  • 2 rode pepers, doormidden gesneden

Garnering

  • Fijngesneden lenteui
  • Fijngesneden selderij en/of verse koriander
  • Taugé
  • Gekookte eieren
  • Pandan rijst (gekookt)
  • Gebakken uitjes

Ingrediënten boemboe

  • 3 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stukje verse gember
  • 2 theelepels kurkuma (geelwortel)
  • 2 theelepels koriander
  • 1 theelepel laos
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • Grof zeezout

Doe de ingrediënten in de keukenmachine en maak er een pasta van.

Bereiding recept

Leg de ingrediënten voor de soep op de bodem van de soeppan. Leg de kippenpoten erop. Vul met water zodat de poten net onderwater staan. Breng aan de kook en laat de poten ca. 2,5 uur lekker pruttelen.

Haal na 2,5 uur de poten uit de soep en haal alle grote stukken uit de bouillon (dit mag je weggooien). De bouillon kan soms wat vettig zijn van de kippenpoten. (Wil je liever geen vet laat dan de bouillon afkoelen en schep het vet er zo veel mogelijk af.) Pluk het kippenvlees van de poten en maak er kleine stukjes van. Doe de kip terug in de bouillon.

Verwarm olie in een pan en bak de zelfgemaakte boemboe een paar minuten aan zodat de geuren vrijkomen en de ui gefruit is. Voeg de boemboe bij bouillon en laat dit nog een kwartiertje meekoken (net tegen de kook aanhouden). Voeg eventueel naar smaak nog wat peper en sambal toe.

Zet alle fijn gesneden kruiden, de eieren en de rijs op tafel. Het is nu de bedoeling dat een ieder een schepje rijst in de kom doet, garneert met de groenten en er een lekker schep Soto Ajam overheen schept. Enjoy!