Hoe lang koken?

Kooktijd per groente

Ik zoek ook wel eens snel op hoe lang een bepaalde groente moet koken. Hieronder een compleet overzicht met handige tips. (Let op: dit zijn de kooktijden voor normaal kokend water, niet voor de slowcooker!)

GroenteKooktijdTip
Aardappelen15 – 20 minutenSnij de aardappel in schijfjes. Dan gaat de kooktijd sneller. Als je de aardappelschijfjes daarna wilt bakken, laat ze dan een paar minuten uitstomen zodat ze goed droog zijn.
Andijvie10 minutenVoeg maar weinig water toe, er zal veel vocht uit de andijvie lopen. Smoren in eigen vocht is al voldoende om de groente gaar te krijgen.
Asperges5 minuten + 10 minuten5 minuten koken, 10 minuten laten nagaren in het kookvocht.
AubergineAubergine moet je roerbakken of grillen.
BietenMinimaal 40min.Bieten moeten afhankelijk van het formaat redelijk lang koken. Minimaal 40 minuten. Daarom kun je in de supermarkt bijna geen rauwe biet meer kopen (wel voorgekookt)
Bloemkool10 minutenBloemkool roerbakken? Breek in kleine stukjes, 3 minuten roerbakken.
Broccoli5 minutenBrocolli kun je ook prima wokken! Net als bloemkool.
Chinese kool8 minutenDeze kool is ook lekker om te roerbakken.
Courgette5 minutenCourgette is snel gaar. Daarom is het ook een ideale groente voor roerbakken. Ik vind het ook perfect voor in een ovenschotel. Deze groente verliest namelijk weinig vocht.
Groene kool10 minutenKook groene kool niet te lang. Dan ontstaan er zwavelverbindingen die de kool zwaar verteerbaar maken.
Pompoen20 minutenHoe kleiner je de stukjes snijdt, hoe korter de kooktijd!
Rode kool10-15minutenRode kool is het lekkerst als deze beetgaar is. Dus niet te lang laten koken.
Sperziebonen15 minutenSperziebonen kun je ook wokken. Ze hebben alleen wel langer de tijd nodig dan andere groenten. Ik kook ze vaak 5 minuten voordat ik ze samen met andere groente wok.
Spinazie4 minutenSpinazie is ook een ideale groente om te wokken.
Spitskool8 minutenSpitskool is lekkerder om te roerbakken (vind ik). Let op, koolsoorten nooit te lang koken.
Spruiten10-12 minutenPrik met de vork in de spruit om te kijken of ze gaar zijn.
Zoete aardappel15 minuten
Snij de aardappel in schijfjes. Dan gaat de kooktijd sneller.