
Babi Pangang betekent ‘geroosterd varkensvlees’. Bij ons Nederlanders staat de naam echter synoniem aan de rode zoetzure tomaat-gember-saus. Onderstaand recept is de makkelijkste variant van deze saus. Ik eet het zelf graag met geroosterde kip. Het perfect roosteren van buikspek is toch een werkje waar ik doordeweeks vaak de tijd niet voor heb. Eigenlijk heet het dan Ajam Pangang 🙂
Ingrediënten
- 1 teen knoflook
- 140 gram tomatenpuree
- 4 eetlepels gembersiroop
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 theelepels sambal badjak
- 2 eetlepels citroensap
- 1/3 theelepel 5 spices
- Zout
- Snufje Ve-tsin (optioneel = smaakversterker)
- 400 ml water
- 2 theelepels Maizena
Babi Pangang saus maken
Fruit de uitgeknepen knoflook in een beetje olie. Voeg de tomatenpuree en fruit dit ca. 5 minuten mee. Voeg de gembersiroop, basterd suiker, citroensap, sambal en kruiden toe. Roerbak het mengsel ca. 2 minuten. Voeg het water toe en laat de saus 5 minuten pruttelen. Is de saus te dun, verdik het dan iets met maizena.
Snel een complete maaltijd maken?
Bestrooi een paar kipfilets met zout en peper en smeer ze in met olie. Gaar de kipfilets ca. 15 minuten op 180 graden in de oven. Leg de kipfilets daarna enkele minuten onder de gril zodat er een knapperig korstje op komt. Snij de kip in reepjes en houdt het warm. Roerbak een zakje voorgesneden groenten, bijvoorbeeld Chinese of Thaise roerbakmix. Roerbak op een hoog vuur en niet te lang. De groenten moeten nog een beetje knapperig blijven. Schep de groenten onder in een schaal, laag de kipreepjes erboven op en verdeel de babi pangang saus erover. Lekker met witte rijst. Enjoy!