Wat is het verschil tussen bloem en meel?

Wat is het verschil tussen bloem en meel? En nog belangrijker, wat kun je met bloem doen en wat met meel?

Meel wordt gemaakt van de hele graankorrel. De graankorrel inclusief de vliesjes wordt gemalen. Bloem blijft over na het zeven van de meel. Bloem is dus veel fijner van structuur omdat de grove deeltjes (van de schil) achter blijven.

Wat is gezonder, meel of bloem?

Het verschil tussen bloem en meel heeft te maken met de voedingsstoffen. Meel wordt gemaakt van de hele graankorrel. Alles van de graankorrel wordt gebruikt. Meel bevat doorgaans veel eiwitten en vezels. Om bloem te maken wordt de meel gezeefd. Hierdoor worden veel voedingsstoffen uit het meel verwijderd. Hierdoor vind ik meel gezonder dan bloem.

Wat is het verschil tussen bloem en meel met bakken?

Bloem gebruik je voor het maken van taarten, cakes en koekjes. Door de fijne textuur van bloem, krijg je een mooi beslag. Het grovere meel gebruik je wanneer je brood gaat bakken.

Verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel

Hierboven heb je kunnen lezen dat bloem niet hetzelfde is als meel. De naam zelfrijzend bakmeel is dan ook een beetje verraderlijk. Zelfrijzend bakmeel bestaat uit twee ingrediënten: bloem en een rijsmiddel (bakpoeder). Zelfrijzend bakmeel kun je ook eenvoudig zelf maken. De verhoudingen van zelfrijzend bakmeel zijn 100 gram bloem, 3 tot 6 gram bakpoeder, een klein beetje zout.

Soorten bloem en meel

Er zijn veel verschillende graansoorten, dus ook veel verschillende soorten bloem en meel. Denk bijvoorbeeld aan tarwe, rogge, spelt, boekweit, etc. Van alle graansoorten kun je bloem en meel maken.

De graansoort en de malingsgraad (fijn of grof) bepaalt wat voor soort meel je krijgt. Eiwitrijke bloem geeft een zeer hoge kwaliteit aan je bakcreaties. Sommige soorten bloem bevatten weinig zetmeel (Zeeuwse tarwe) en dus weer minder geschikt voor brood.

Weet je niet wat je moet gebruiken? Gebruik dan patent bloem!

Deze bloem is gemaakt van tarwe. Dit is een heel eiwitrijke bloem, met veel gluten. Dit maakt deze bloem zeer geschikt voor het bakken van o.a. brood. Patentbloem is vrijwel altijd uitwisselbaar met tarwebloem.