Verschil piment, pimenton en paprika

Piment en pimenton

Piment en Pimenton zijn twee totaal verschillende kruiden. Pimentpoeder wordt gemaakt van een bes. De smaak is aromatisch en heeft smaaktonen van kruidnagel, kaneel en nootmuskaat. Piment wordt daarom veel toegepast in stoofpotten. Pimenton is poeder van gerookte paprika. Qua smaak zijn Piment en pimenton dus totaal niet met elkaar te vergelijken.

Pimenton en paprikapoeder

Pimenton is rokerig en zwaar van smaak

Pimenton vindt de oorsprong in de Spaanse keuken. Het is een speciale paprika die gerookt en gedroogd wordt boven een vuur. Dit proces duurt dagen zo niet weken. Pimenton poeder heeft dan ook een overduidelijke rokerige smaak. Pas op moet hoeveelheden in gerechten, de rokerige smaak kan snel overheersen. Mits dat natuurlijk gewenst is, zoals deze pulled pork uit de slowcooker. Zo lijkt het een onmiskenbaar BBQ smaakje te hebben!

Paprikapoeder is verkrijgbaar van zoet tot pittig

Paprikapoeder is poeder van gedroogde paprika. Afhankelijk van de gebruikte paprika’s is de smaak zoet tot pittig. Varieer dus gerust eens met verschillende merken of afkomst uit andere landen.

Verwissel normale paprikapoeder nooit met pimenton. Dat komt je recept niet ten goede!