zelfgemaakte pesto
1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (8 reviews, gemiddel: 3,63 van 5)
Laden...

Zelfgemaakte groene pesto

Er gaat niets boven de smaak van zelfgemaakte pesto. Super simpel! Vol met smaak en heerlijk bij pasta, op brood met geitenkaas of bij wraps. Ik maak het zelf in de blender en hou wel van die grove structuur van de pesto. De smaak van de olijfolie is erg belangrijk. Gebruik altijd een mooie olie!

Als ik te weinig basilicum heb voeg ik ook gerust rucola toe of een handje spinazie (spinazie doet heel veel met de kleur!) En in de plaats van Parmezaanse kaas kun je ook oude kaas gebruiken. En pijnboompitten zijn te vervangen door walnoten.

Kijk maar eens op de verpakking van kant-en-klare pesto. Je zult zien dat fabrikanten ook van alles toevoegen. Want basilicum en Parmezaanse kaas zijn dure ingrediënten, daar besparen ze graag op.


Ingrediënten voor pesto

  • 15 gram basilicum
  • 1 handje pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • ca. 75 gram Parmezaanse kaas
  • Olijfolie (goede kwaliteit!)
  • Grove peper

Groene pesto maken (blender)

  • De pijnboompitten kort aanbakken in een koekenpan (geen olie toevoegen). De pitten moeten goudbruin worden maar niet zwart!
  • Rasp de Parmezaanse kaas. Je kunt de kaas ook in de blender fijnmalen maar dan krijg je iets grotere stukjes. Ik vind een iets grove pesto structuur wel prettig maar de kaas moet goed fijn zijn.
  • Vul de blender met de basilicum, knoflook, parmezaanse kaas, pijnboompitten en olijfolie.
  • Pureer het mengsel. Kort of lang, net van welke structuur je zelf houdt. De dikte van het mengsel bepaal je zelf met de hoeveelheid olijfolie. (Als ik een dunne pesto wil leng ik het zelf aan met een klein beetje water. De pesto gaat bij ons altijd op!)
  • Breng op smaak met grove peper. Zout is meestal niet nodig omdat de kaas van zichzelf al zout genoeg is.

Steeltjes basilicum gebruiken?

Ja hoor, de steeltjes van de basilicum kun je gewoon mee fijnmalen in de blender. Ook deze zitten boordevol smaak. Het is zonde om de steeltjes weg te gooien. (Dat geldt ook voor andere kruiden met zachte stengels, zoals koriander. Nooit weggooien!)