1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1 reviews, gemiddel: 3,00 van 5)
Laden...

Een snel-klaar recept voor uiensoep

Bijna niks meer huis? Dan is uiensoep een uitkomst. Je hebt er maar weinig voor nodig om dit opkikkertje op tafel te zetten.


Ingrediënten

  • 750 ml liter rundvleesbouillon (van blokjes)
  • 3 grote rode uien
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 tl tijm (gedroogd)
  • Mespuntje nootmuskaat
  • 1 tl rietsuiker
  • 1 tl citroensap (flesje)
  • 1 eetlepel bloem
  • Scheutje cognac optioneel
  • Laurierblad
  • 2 boterhammen (wit of bruin)
  • Geraspte kaas

Recept

Los de bouillonblokjes op in kokend water en houd apart. Snij de ui in grove ringen en pers de knoflook uit. Roerbak de ui en knoflook op een matig vuur zodat ze langzaam garen. Maar niet te hard bakken! Hierdoor komt de zoetige smaak van de ui beter vrij.

Voeg de tijm, suiker, citroensap en nootmuskaat toe en roerbak dit even mee. Voeg de bloem toe en roerbak dit ook even mee. Voeg nu de bouillon toe en breng de soep aan de kook en draai het vuur laag. Voeg het laurierblad toe en laat de soep 30 minuten op een laag vuurtje sudderen.

Snij de 2 boterhammen in dobbeltjes. Bak de dobbeltjes in een pan – zonder toevoeging van olie- droog en krokant. Leg de dobbeltjes op een bakplaat, strooi de kaas erover en zet dit onder even onder de gril voor een gegratineerd korstje.

Schep de soep in de kommen en leg het gegratineerde brood op de uiensoep. Enjoy!

Waar komt uiensoep vandaan? Uiensoep is al een heel oud recept en werd al door de Romeinen gegeten. Het werd gezien als soep voor arme mensen. Uien zijn immers goedkoop en overal verkrijgbaar. Uiensoep is dus niet per definitie Frans. De Franse uiensoep is wel een klassieker omdat daar een aantal ingrediënten aan zijn toegevoegd, waaronder laurier. Als er een stokbroodje wordt gebruikt met echte Gruyère kaas dan is het 100% Frans! Wist je dat de typische smaak wordt veroorzaakt door het karamelliseren van de suikers in de uienringen? Daarom mag je de uienringen dus nooit te hard bakken.

Tags: