Kooktijd per groente
Ik zoek ook wel eens snel op hoe lang een bepaalde groente moet koken. Hieronder een compleet overzicht met handige tips. (Let op: dit zijn de kooktijden voor normaal kokend water, niet voor de slowcooker!)
Groente | Kooktijd | Tip |
Aardappelen | 15 – 20 minuten | Snij de aardappel in schijfjes. Dan gaat de kooktijd sneller. Als je de aardappelschijfjes daarna wilt bakken, laat ze dan een paar minuten uitstomen zodat ze goed droog zijn. |
Andijvie | 10 minuten | Voeg maar weinig water toe, er zal veel vocht uit de andijvie lopen. Smoren in eigen vocht is al voldoende om de groente gaar te krijgen. |
Asperges | 5 minuten + 10 minuten | 5 minuten koken, 10 minuten laten nagaren in het kookvocht. |
Aubergine | – | Aubergine moet je roerbakken of grillen. |
Bieten | Minimaal 40min. | Bieten moeten afhankelijk van het formaat redelijk lang koken. Minimaal 40 minuten. Daarom kun je in de supermarkt bijna geen rauwe biet meer kopen (wel voorgekookt) |
Bloemkool | 10 minuten | Bloemkool roerbakken? Breek in kleine stukjes, 3 minuten roerbakken. |
Broccoli | 5 minuten | Brocolli kun je ook prima wokken! Net als bloemkool. |
Chinese kool | 8 minuten | Deze kool is ook lekker om te roerbakken. |
Courgette | 5 minuten | Courgette is snel gaar. Daarom is het ook een ideale groente voor roerbakken. Ik vind het ook perfect voor in een ovenschotel. Deze groente verliest namelijk weinig vocht. |
Groene kool | 10 minuten | Kook groene kool niet te lang. Dan ontstaan er zwavelverbindingen die de kool zwaar verteerbaar maken. |
Pompoen | 20 minuten | Hoe kleiner je de stukjes snijdt, hoe korter de kooktijd! |
Rode kool | 10-15minuten | Rode kool is het lekkerst als deze beetgaar is. Dus niet te lang laten koken. |
Sperziebonen | 15 minuten | Sperziebonen kun je ook wokken. Ze hebben alleen wel langer de tijd nodig dan andere groenten. Ik kook ze vaak 5 minuten voordat ik ze samen met andere groente wok. |
Spinazie | 4 minuten | Spinazie is ook een ideale groente om te wokken. |
Spitskool | 8 minuten | Spitskool is lekkerder om te roerbakken (vind ik). Let op, koolsoorten nooit te lang koken. |
Spruiten | 10-12 minuten | Prik met de vork in de spruit om te kijken of ze gaar zijn. |
Zoete aardappel | 15 minuten | Snij de aardappel in schijfjes. Dan gaat de kooktijd sneller. |